Ivo Robić
Ivo Robić
Ivo Robić
Albumi
Ivo Robić
PoslušajKupi mp3 album
Biografija
Ivo Robić, također poznat kao Mister Morgen, bio je popularni hrvatski pjevač i skladatelj zabavne glazbe, te prvi glazbenik s našeg područja koji je napravio veliku međunarodnu karijeru. Svoj nadimak je dobio zbog ploče "Morgen" koju je prodao u preko milijun primjera.

S 22 godine započeo je pjevačku karijeru u Jugoslaviji snimanjem svoje prve ploče "Ti ni ne slutiš / Kad zvjezdice" za netom osnovani Jugoton (današnji Croatia Records). U Beogradu potpisuje za čehoslovačku diskografsku kuću Supraphon i 1956. snima singl ploču "Vaš dum šel spat". Tijekom sljedećih deset godina Robić će snimiti 55 singlica za Supraphon. Kao već etablirana zvijezda u Jugoslaviji putuje u Zapadnu Njemačku 1955. godine. Tamo nastupa kao glazbenik u bendu u području Leipziga i Berlina (DDR). 1958. potpisuje ugovor s hamburškom diskografskom kućom Polydor, a 4. veljače 1959. snima skladbu "Morgen" švicarskog skladatelja Petera Moessera, u aranžmanu i uz pratnju orkestra Berta Kaempferta. Singl „Morgen“ donio je Robiću Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga. Pjesma je dospjela i na #13 Billboardove liste Top 40, kao i #23. mjesto britanske top ljestvice. Nakon uspjeha s Morgenom Robić je nastavio suradnju s Bert Kaempfertom, a zajedno su snimili jedan LP i 14 singl-ploča za kuću Polydor. Velike Robićeve uspješnice bile su i "Muli Song", "Mit 17 fängt das Leben erst an", "Rot is der Wein" i "Fremde in der Nacht" ("Strangers in the Night").

Istovremeno s inozemnom Robić je uspješno gradio i karijeru u vlastitom dvorištu. Robić je bio radijska zvijezda 1950-ih , svako malo bi se čuli njegovi prepjevi tada popularnih hitova poput "Mama Juanita"i "S pjesmom u srcu". Započinje i suradnju sa skladateljem i tekstopiscem Marijom Kinelom, te su zajedno izdali uspješnice "Uzalud plačeš", "Ko divan san", "Čežnja" i "Jadran u noći", "Samo jednom se ljubi" i "Srce laku noć". Tijekom 60-ih doživljava vrhunac svoje karijere s pjesmama "Moja kala", "Crne marame", "Golubovi" i "Zbog čega te volim", te po prvi put nastupa u filmu "Ljubav i moda" redatelja Ljube Radičevića. Ivo Robić bio je počasni predsjednik HGU-a. Od mnogobrojnih nagrada izdvajaju se nagrada Josipa Štolcera Slavenskog za glazbenu umjetnost (1981.) i Porin za životno djelo (1997.).